Close
Werkwijze

Aan het begin van de sessie bespreken we de vraag of onderwerp waar je mee aan de slag wil. En begeleid ik je ondertussen om te ervaren wat je in je lichaam voelt. Daarna gaan we met het vraag de diepte in via een werkvorm. Onderaan de pagina staan de werkvormen toegelicht waar ik het meest gebruik van maakt. De kern van een sessie is:

  • Versterken lichaamsbewustzijn
  • Patronen herkennen en onderzoeken
  • Blokkades loslaten
  • Contact maken met je behoefte en kwaliteiten
  • Inzichten en bewustzijn concreet maken voor in je dagelijks leven

Tijdens de sessies zal ik je uitnodigen om concreet te maken wat je wil veranderen en daar voornemen(s) aan te verbinden. Zodat je in het dagelijks leven met je inzichten aan de slag kan gaan. Mocht je er tegenaan lopen dat je voornemen(s) niet van de grond komen, dan kan je dit inbrengen tijdens een volgende sessie.

Mijn houding is compassievol en zacht, waarbij de afstemming met het tempo van jouw lichaam voorop staan. Als jij je veilig en vertrouwd voelt, kan je lichaam zich ontspannen en openen en kan jouw proces zich ontvouwen. Het vraagt vertrouwen dat er geen druk en discipline nodig is om jezelf in beweging te brengen. En te ervaren dat vernieuwing en het oppakken van kansen vanzelf gebeurt als daar de ruimte voor is. 

Overweeg je een coaching traject of heb je nog vragen?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 


Maak afspraak


"Verandering is mogelijk, maar het begint met zelfacceptatie."


Alexander Lowen

Haptonomisch coachen: Haptonomie, is gericht op het voelen en ervaren van je lichaam. Ik begeleid je bij deze werkvorm door middel van aanraking en aandacht voor je ademhaling. Aanraking kan je ondersteunen bij het voelen en ervaren van je fysieke signalen. Daarnaast vertelt aanraking je veel over jou in contact met jezelf en de ander, rond thema’s zoals vertrouwen, geven en ontvangen en steun. Je blijft bij deze (en ook alle andere) werkvorm aangekleed en de aanrakingen zijn altijd in overleg met jou. Het herkennen, ervaren en aangeven van grenzen en behoefte is een belangrijk onderdeel van deze vorm van coaching. 

Ademcoaching: Je ademhaling is ondersteund in het onderzoek van je lichaam en in het contact leggen met blokkades. Het maakt het vaak makkelijker om lichaamssignalen te onderzoeken, doordat je haar met aandacht kan volgen. Daarnaast heeft je inademing een ondersteunende functie in thema´s rondom ontvangen en laat het je vitaliteit en levendigheid ervaren. De uitademing kan je helpen om emoties en energie los te laten en ontspanning te ervaren. Tijdens de sessies ondersteun ik je door regelmatig de aandacht op je ademhaling te richten. De gewenning aan de aandacht voor je ademhaling, is dit iets wat je in het dagelijks leven ook profijt geeft. 

Focussen: Het luisteren naar de signalen van je lichaam is een vaardigheid die we van nature hebben. In onze maatschappij wordt er veel waarde gehecht aan ons verstand en wilskracht. Voor veel mensen zijn daardoor deze signalen op de achtergrond geraakt, Ook overtuigingen of situaties uit het verleden kunnen maken dat je afstand hebt genomen van je gevoel. Bij focussen ga je met je aandacht naar binnen, om deze gevoelens en sensaties opnieuw te onderzoeken. Ik begeleid je in dit onderzoek door vragen te stellen en te spiegelen wat ik in fysieke signalen zie gebeuren. Zo groeit je lichaams- bewustzijn en krijg je tegelijkertijd inzicht in de oorsprong van overtuigingen en de keuzes die je (on)bewust maakt. Deze vaardigheid tot focussen kan je na verloop van tijd ook zelf in je dagelijks leven gebruiken. 

Energetische werkvormen: Energetische werk vormen richten zich op het ervaren van je energieveld. Het geeft op die manier inzicht in thema´s waarin er iets tussen jou en een ander staat, zoals een patroon waar je met iemand steeds in terecht blijft komen. Of inzicht wat er tussen jou en je droom of doel staat. Via oefeningen ga je ervaren waar je tegenaan loopt en worden blokkades helder. Door dit bewustzijn kan je de stagnatie weer in beweging brengen. 

Achtergrond Focussen
De psycholoog en filosoof Eugene Gendlin ontwikkelde focussen doordat hij in de jaren 70 onderzoek deed naar het effect van psychotherapie. Hij ontdekte dat het succes van therapie niet te maken heeft met de therapie of de aard van de therapeut, maar iets wat de cliënt zelf doet. De cliënten die een verandering doormaakte, legde tijdens de sessie contact met hun lichaam en gevoel, de zogenaamde “felt sense“. Hij onderzocht wat de cliënten precies deden en schreef dit op zodat dit ook aan anderen geleerd kon worden. Hij noemde dit focussen.