Close

Weerspiegeling

Ik zie het leven als een weerspiegeling van onze eigen innerlijke wereld. Zo geeft je lichaam een reflectie van wat er in je leeft. En spiegelt je omgeving je overtuigingen en interne emoties en gevoelens. De situaties die je hebt meegemaakt en overtuigingen waar je mee bent opgegroeid, vormen vaak onbewust het kader waar je het leven door beleeft. Het beïnvloedt je gedrag en hoe je situaties interpreteert. Door je hiervan bewust te worden, verandert je perspectief. Wat je vrijer maakt in je keuzes en waardoor je persoonlijke kwaliteiten beter tot hun recht komen. 

Hoe vaak en hoe diep je hiernaar wil kijken bepaal je zelf. Het vraagt ruimte en aandacht om met een open blik, vertrouwen en compassie naar jezelf te kijken en te luisteren. Het kan best confronterend en uitdagend zijn om zo eerlijk naar jezelf te zijn. Tegelijkertijd is mijn ervaring dat het je in je kracht kan zetten om de ‘oplossing’ niet buiten maar in jezelf te zoeken. En dat het verruiming en plezier geeft om vanuit je intuïtie en hart te gaan leven.

"De geest is het vergeten, maar je lichaam heeft het onthouden."


Sigmund Freud

Lichaam

Ken je situaties waarin je wordt overvallen door fysieke sensaties terwijl je niet kan begrijpen waar dit vandaan komt? Zoals dat je het heel warm krijgt als je aan het woord bent in een groep? Of dat je in bepaalde gesprekken of situaties verstijft, je keel dichtslaat of je juist veel woede voelt en buiten proportie fel reageert? Deze reacties komen voort uit een gevoel of emotie die je in het verleden hebt opgedaan. Vaak kan je het zelf niet meer bewust herinneren, maar je lichaam heeft het opgeslagen.

Ook signalen die minder sterk aanwezig zijn kunnen hun oorsprong vinden in een emotionele blokkades. Bijvoorbeeld spanningsopbouw, pijnklachten, het vasthouden van je adem, buikpijn, vermoeidheid, een gevoel van opluchting of ergens “geen zin in hebben”. Deze gevoelens komen niet alleen vanuit blokkades, het zijn ook signalen om mentaal en fysiek in balans te blijven. Het luisteren naar deze signalen is belangrijk om overspannenheid, burn-out en bepaalde fysieke klachten te voorkomen. 

Daarnaast spiegelt je lichaam ook waar je kwaliteiten en persoonlijke kracht ligt. Mogelijk herken je de vonk of sprankeling die je krijgt bij bepaalde activiteiten en je hart die een sprongetje maakt? Of je energieniveau die snel daalt bij activiteiten?

Al deze signalen kunnen haaks staan op de keuze die je wil maken vanuit je wil of normen en waarden vanuit je cultuur of sociale omgeving. Waardoor het spannend en ongemakkelijk kan voelen om trouw te zijn aan jezelf. Door het contact met jezelf te versterken, groeit vaak ook het vertrouwen in wat jij belangrijk vindt. Wat het makkelijker maakt om vanuit jezelf te gaan kiezen.

Wat is een blokkade?

Vanuit de lichaamsgerichte benadering wordt een blokkade gezien als een vastgezette of gestagneerde energie in het lichaam. Dit ontstaat zowel door de strategieën die je in je jeugd ontwikkelt hebt om jezelf te beschermen tegen pijn, angst of woede als door een onverwerkte bedreigende situatie.

Je kan vroeger de boodschap hebben meegekregen dat je niet volledig jezelf niet kon zijn. Bijvoorbeeld doordat er geen ruimte voor je was, je jouw behoefte naar de achtergrond hebt verplaatst, je op je tenen bent gaan lopen of je erg hebt aangepast aan de geldende normen en waarden. Het inhouden, verkrampen of jezelf groter maken dan je bent, zorgt voor een verhoogde spierspanning of pantsering in je lichaam. Ieder mens ontwikkelt dit in meer of mindere mate in zijn of haar jeugd om zich te beschermen tegen afwijzing en uitsluiting. Behalve dat dit je beschermt, blokkeert dit ook je vitale (levens)energie, wat op termijn fysieke en mentale klachten kan geven. 

Een afwijzing door een belangrijk persoon of een (kleine) verwonding zijn voorbeelden van situaties die aanleiding zijn geweest voor een onverwerkte ofwel een onafgemaakte beweging. Bij dit soort ingrijpende en (levens)bedreigende situaties komt er in je lichaam energie vrij om te vechten of vluchten. Is de situatie zo groot, onverwacht of intens dat dit je overweldigd, dan kom je in een bevriezing terecht en wordt deze energie opgeslagen in je lichaam. Je lichaam heeft behoefte om deze energie te ontladen. Wanneer dit niet gebeurt, dan kan deze opgeslagen energie psychische en fysieke klachten geven.

Heb je veel meegemaakt in je leven? Of heb je een overweldigend trauma? Dan kan ik met je meekijken naar een passende therapeut.

Omgeving

De gevoelens en emoties die relaties oproepen kunnen waardevol zijn om naar jezelf te kijken. Wat zegt of doet het met jou als je je bijvoorbeeld overvraagd voelt door je leidinggevende? Of je het gevoel hebt dat je partner niet naar je luisteren? Als je in relaties vaker tegen dezelfde patronen aanloopt, of onvrede voelt in een bepaalde relatie, kan je dit onderzoeken. Als voorbeeld: Heb je het gevoel dat je omgeving niet naar je grenzen luistert, dan kan het interessant zijn om te kijken hoe je eigen relatie met grenzen is. Luister je zelf naar je grenzen? Weet je waar deze liggen? En welke prioriteit hebben deze voor je? De inzichten die je hieruit haalt, kunnen maken dat je een volgende keer anders in de situatie staat. 

Situaties kunnen je innerlijke blokkades, motivatie en drijfveren laten zien. Relatief kleine gebeurtenissen zoals het vergeten van een afspraak of te laat komen kunnen veelzeggend zijn. Durf je open en eerlijk naar jezelf te luisteren? Ook als dingen niet lekker lopen op je werk of een voornemen niet van de grond komt? 

Ziekte

Fysieke klachten en ziekte kunnen ook inzichten geven over jezelf. Natuurlijk ben je niet verantwoordelijk voor een klacht of ziekte, tegelijkertijd kan het wel interessant zijn om te kijken wat deze klachten jou zeggen. Zo zijn er in onze taal veel gezegden die naar de wisselwerkingen tussen lichaam en geest verwijzen, zoals iets op je lever hebben, pisnijdig zijn of brede schouders hebben.

Sta je er voor open om naar je klachten te luisteren? Wat gebeurt er als je bijvoorbeeld stil gaan staan bij je vermoeidheid? Wat vertelt je lichaam je daarmee? En is er iets wat je klachten je brengen? Steunt het je bijvoorbeeld bij het aangeven van je grens? Of bij het vragen of aannemen van ondersteuning? Ondanks dat het je klachten niet altijd weg zal nemen, kunnen deze inzichten je wel ondersteunen om meer rust en balans te vinden.


Coaching vervangt geen medische behandeling.
Raadpleeg bij aanhoudende fysieke klachten een arts. 

“Een persoon kiest niet zijn of haar lot, hij of zij vervult het alleen.”

Alexander Lowen

Levensloop

Het leven zie ik als een stroom waarin ieder zijn eigen pad te bewandelen heeft. We hebben allemaal een ander leven, met elk onze eigen uitdagingen. De een komt daarin meer uitdagingen tegen dan de ander. Fysieke klachten, ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn daar voorbeelden van en kunnen je leven flink veranderen. Het zijn momenten dat je naast fysieke klachten ook mentaal onder druk kan komen te staan. Wat je eigenschappen en blokkades op de voorgrond kan zetten, waardoor je mogelijk ook weerstand en strijd tegenkomt. Herken je dit en zoek je daar ondersteuning bij?


Maak een afspraak voor een vrijblijvende telefonische gesprek.
We bespreken wat ik je kan bieden en of we bij elkaar aansluiten.
Je kan ook eerst nog even bij over Marlous of bij mijn aanbod kijken. 


 Maak afspraak