Close

De seizoenen als leidraad door jouw leven heen

Begin jij de laatste tijd dingen als vanzelfsprekender anders te doen? En ervaar jij voldoende vrijheid en moed om je groei verder vorm te geven. Ieder jaargetijde heeft haar eigen karakter, tempo en ritme. Behalve dat je dit in de natuur terug ziet, kan je dit ook in je eigen leven ervaren. Zo staat de lente in het teken van groei en vruchtbaarheid. In deze fase van de lente neemt de groei zichtbare vormen aan, waardoor twijfel kan ontstaan. Ga jij door op je nieuwe weg? Of blijf je doorgaan hoe het nu gaat?

Door het meebewegen in het ritme van de seizoenen, maak je gebruik van de natuurlijke impulsen door het jaar heen. Dit kan je ondersteunen om jouw doelen te verwezenlijken, balans te houden en je creatiekracht te laten stromen.

Wil jij meer lezen over deze maand? Iedere maand schrijf ik een stuk over de energie van de maand, de thema’s die centraal staan en wat daarin aandacht vraagt. In de tekst staan vragen die je jezelf kan stellen om je af te stemmen op deze thema’s.
Lees hieronder meer over de maand april

Energie: Ontluikende groei

De knoppen in bomen en struiken zijn inmiddels groot en dik geworden. Een volgend moment zijn ze opengesprongen en is er een fris jong blad tevoorschijn gekomen. Veel vogels bouwen niet langer aan hun nest, maar zijn aan het broeden op hun eieren. De eerste vogels zijn al geboren, zo kan je aan de waterkant jonge eendjes zien lopen. Ook bij jou kan het zichtbaar worden hoe je impulsen leiden tot nieuwe vormen. Waar je de vorige maand begonnen bent met het proberen van nieuwe dingen, kan je merken dat deze veranderingen al vanzelfsprekender worden. 

Zoals de afgelopen weken zichtbaar was, kan het weer in deze periode veranderlijk zijn. Wanneer de wind uit een andere richting komt, kan het zonnige en warme lenteweer in een korte tijd overslaan in kou met sneeuw- en hagelbuien. Deze onstuimige energie kan je ook in je eigen leven ervaren. Groei verloopt vaak niet in een rechte lijn. Op sommige momenten kan je meegezogen worden in enthousiasme en inspiratie om nieuwe stappen te zetten. Andere momenten kan dit omslaan in frustratie doordat je harder wil groeien dan haalbaar is. Ook twijfel, teleurstelling en weerstand kunnen om de hoek komen kijken.

Het maakt het niet uit hoe groot of klein je doelen of wensen zijn. Voor de een is de ontwikkeling op persoonlijk vlak gericht, zoals meer tijd nemen voor jezelf, luisteren naar de signalen van je lichaam of investeren in een hobby. Een ander wil nieuwe stappen zetten in een relatie, studie of werk. 

Thema's van april

Wil jij jezelf ondersteunen om een verandering door te maken? Je kan de thema’s gebruiken om je te laten inspireren en te reflecteren in je ontwikkeling. Sluit een thema erg bij jou aan of raakt dit je? Mogelijk kunnen affirmaties of een (geleide) meditatie op deze onderwerpen je ondersteunen. Neem een moment de tijd voor jezelf en ga rustig zitten. Sluit je ogen en richt je aandacht naar binnen. Adem een aantal keer diep in en uit. Welke impulsen of doelen zijn bij jou actueel? Door je proces concreet te maken ondersteun je jezelf in je ontwikkeling. 

Drijfveren

Vanuit de beweging die je de afgelopen tijd hebt ingezet, kunnen er nieuwe perspectieven ontstaan. Zowel doordat je zelf meer mogelijkheden ziet, als dat er zich vanuit je omgeving nieuwe mogelijkheden aandienen. Dit kan maken dat jouw nieuwe stappen concreter, zichtbaarder en tastbaarder worden. Het kan spannend zijn om mee te blijven bewegen met deze verandering. Mogelijk ga jij je vaker uitspreken? Of maak je andere keuzes dan voorheen? Ook kan een verandering praktisch veel regelzaken geven. Het kan daardoor groots of zelfs overweldigend aan voelen. Twijfel en onzekerheid horen bij verandering. Neem de tijd om in contact te blijven met jezelf, je inspiratie en impulsen. Door in het moment te blijven en stap voor stap deze ontwikkeling te ervaren, blijf je dicht bij het vertrouwen dat je deze groei aankan. Ook zal je daarmee je in jouw tempo blijven ontwikkelen, zonder jezelf voorbij te lopen. 

Waar word je blij van? Wat is jouw drijfveer?

Voorbeeld: Wanneer je meer tijd voor jezelf wil nemen, kan het zijn dat je gaandeweg vaker bewust bent van momenten waarop je tijd voor jezelf kan creëren. En je meer in contact komt te staan met je behoeftes. Vanuit je omgeving kunnen er zich mogelijkheden aandienen, zoals een yogales of workshop die je aandacht trekt, omdat dit lijkt aan te sluiten bij jouw behoefte. Of een vriendin die voorstelt vaker te gaan wandelen.

Vrijheid

Wanneer je al lang op een bepaalde manier denkt en handelt, kan het moeite en aandacht vragen om bewust open naar nieuwe mogelijkheden te kijken. Het kan zijn dat je je minder vrij voelt in het maken van je keuzes, je eerder stagneert of dat groei stress oproept. De lente nodigt je uit om vanuit een open en onbevangen blik naar nieuwe mogelijkheden te kijken. Gebruik je speelsheid in het proberen van nieuwe mogelijkheden en durf daarin te ervaren en ook je neus te stoten. Voor de één makkelijker dan voor de ander. Wat je daarin kan ondersteunen is jezelf af te vragen welke verplichten je écht hebt? En bij welke gewoonte je vanuit verwachtingen of overtuigingen handelt? Er kunnen deuren open gaan als je beseft hoeveel vrijheid je hebt om jouw plannen te verwezenlijken. Mocht je een sterke overtuiging tegenkomen, vraag jezelf dan af wat dit jou brengt of geeft.

Wat is vrijheid voor jou?
Wat zou je doen wanneer je vrij bent?

Met wie heb je op dit moment een lastige relatie of dynamiek? Kan jij mild naar de ander kijken en zijn of haar standpunt begrijpen? Het gaat daarbij niet om goed of fout. Jullie hoeven niet te veranderen. Begrip voor de ander kan je de vrijheid geven om los te komen uit een patroon. De lessen die een ander je geeft kunnen heel waardevol zijn. 

Kan jij de ander vergeven?
En voelen wat hij of zij jou te leren heeft?

Compassie

In bomen en struiken springen de meeste knoppen open, maar sommige blijven ook dicht. Hoe mild ben jij naar jezelf als je groei anders verloopt dan verwacht? Als je jezelf voorbij loopt en/of ‘fouten’ maakt? Groei gaat niet om perfectie. ‘Fouten’ maken en experimenteren is vaak juist voeding voor groei. Wees zacht voor jezelf en neem de tijd die je nodig hebt. De verandering die je doormaakt kan wrijving oproepen met jezelf en/of met je omgeving. Dit kan wrijving zijn met het beeld dat je van jezelf hebt of met oude dromen die verloren (lijken te) zijn gegaan. Of mogelijk heb jij een oordeel over de weg en het tempo waarmee jij jouw pad tot nu toe hebt afgelegd. Juist in de tijd van groei en ontwikkeling kan het fijn zijn om de tijd te nemen om vanuit liefde en compassie naar jezelf te kijken. En tegenstellingen in jezelf te omarmen.  

Kan jij compassie voelen voor jezelf? En waar je nu staat?  
Staat daar voor jou nog wat tussen? 

Op 21 maart was het overgangspunt waarbij het donkere, naar binnen gerichte half jaar, verschoven is naar de naar buiten gerichte lichte periode. De actieve yang energie is al een tijd voelbaar en inmiddels meer aanwezig dan de kalme yin energie. 

Dit lichte deel van het jaar gaat over groei, expansie en jou in contact met de ander. De langere dagen en het warmere weer nodigen je uit om letterlijk naar buiten te gaan en in contact te staan met anderen.

Aandacht voor: Schoonheid

Na de naar binnen gerichte periode, waarin de natuur kaal was, ben ik ieder jaar verwonderd over de schoonheid en creatiekracht van de ontluikende natuur. De intense kleuren van het frisse jonge blad. Bomen staan vol bloesem en bloemen zoals tulpen, blauwe druifjes en narcissen geven kleur aan de omgeving. De pracht van de natuur nodigt uit om naar buiten te gaan. 

Bij jou gaat gaat je groei en ontwikkeling mogelijk ook meer over de details en hoe je iets vorm geeft. Je vertelt geïnspireerd over je project, of creëert een fijne plek in huis om te ontspannen. Je bezieling en liefde creëert schoonheid. Zo kunnen jouw kwaliteiten en wat jij uitdraagt jezelf en anderen inspireren. Of het nu de liefde is waarmee jij tuiniert, voor een ander boodschappen haalt of de opzet van jouw project aantrekkelijk presenteert.

Wat is schoonheid voor jou?
Aan welke vorm of uiting wil jij schoonheid geven?